Jednym z najstabilniejszych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Chroni ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do magazynowania sporych ilości ukończonych już środków. Wymienione wcześniej właściwości sprawiają, iż zbiorniki stalowe są też idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne dla branży spożywczej
Zbiorniki stalowe są często wykorzystywane w różnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, browarach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie powstaje osad, który sprzyja zakażeniu ich zawartości zarazkami lub dzikimi drożdżami.