Meble ze stali nierdzewnej – cechy i zastosowanie

W zakładach produkujących żywność, gabinetach medycznych lub salonach kosmetycznych i w kuchniach niezwykle ważne jest zachowanie maksymalnego porządku. To wymusza nie tylko zastosowania restrykcyjnych procedur oraz stosowania środków odkażających, ale też właściwego sprzętu. Meble oraz utensylia użytkowane w takich punktach nie powinny absorbować zanieczyszczeń, a ich powierzchnia powinna gwarantować natychmiastowe i gruntowne czyszczenie oraz sterylizowanie. W związku z tym w miejscach, gdzie najważniejsza jest czystość, rekomenduje się używać mebli ze stali nierdzewnej.

Jakiego rodzaju meble ze stali nierdzewnej wykorzystuje się przemyśle spożywczym?

Meble ze stali nierdzewnej są niezmiernie często stosowane w piekarnictwie, restauracjach oraz zakładach przetwórstwa spożywczego. W kuchniach restauracji bądź stołówek stosuje się między innymi regały do składowania produktów, blaty i stoły. Poza tym należy wspomnieć o zmywakach i okapach, a także różnego typu stojakach, które mogą być zastosowane do wyrastania wypieków. Ergonomiczną eksploatację lokalu ułatwiają meble ze stali nierdzewnej na zamówienie – uda się z ich użyciem zorganizować ergonomiczną kuchnię nawet na stosunkowo niewielkiej powierzchni.

Branża medyczna także używa mebli ze stali nierdzewnej

Projektując kształt mebli ze stali nierdzewnej, producent uwzględnia też potrzeby gabinetów kosmetycznych oraz medycznych. Tu w szczególności istotne są regały i stoły pozwalające przechować w sterylnym otoczeniu przyrządy oraz środki wykorzystywane w czasie zabiegów. Meble ze stali nierdzewnej sprostają wszystkim wymaganiom stawianym względem wyposażenia używanego w gabinetach medycznych – umożliwiają utrzymanie jałowości otoczenia, są mocne i dobrze się prezentują.