Żurek śląski w butelce zamówisz na artmankiszonki.pl.
Obecnie coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, co generuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które uprzednio podawane były na ogół jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt w ofercie bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – co wyróżnia te potrawy?
Jeśli spyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób często nie rozróżnia, że to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, chociaż wypada wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego indywidualnych preferencji. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej rodziny zup wydziela się trzy rodzaje:
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany zwykle ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Bazę na barszcz biały lub żur można kupić
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy nie jest trudne, chociaż nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie zamieszczono kilkanaście przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Wykorzystując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego, gdy ochota np. na żurek zaatakuje was bez ostrzeżenia, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przygotujemy smaczny biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]