Kup barszcz czerwony z butelki.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy na ogół w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do bułeczek drożdżowych z mięsnym farszem
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Jednak właśnie jego kwaśny, a równocześnie nieznacznie słodkawy aromat powoduje, iż świetnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wrzucają do niego pierogi z grzybami, mięsem lub kapustą, inni preferują w nim ziemniaki, jajko oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz również apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do bułki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupkiego krokieta z grzybami.
Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo zawiera mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, a także mnóstwo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się go anemikom. Jednak ze względu na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na ogół spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak
Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy uwielbiają pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny, inni dodają do niego nieco cukru, aby podbić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie zawiera więcej ważnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyszykować samemu, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum siedem dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]