Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonych buraków, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu powróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała składniki niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie witaminy w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę substancji oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to także doskonałe źródło witamin. Warte uwagi jest głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]