Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Chcesz nabyć sól himalajską różową? Skieruj się tu

Sól to substancja konieczna do poprawnego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety posiada różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto ich używać w gastronomii?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. magnez, selen czy wapń, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, magnezu czy wapnia, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]