Szukasz kapusty kiszonej w worku foliowym? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.
Witaminy z grupy B i liczne minerały i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kiszonej?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych powstałych na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe składowanie żywności. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi czas. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A trzeba zaakcentować, iż kapusta kiszona ma dużo substancji, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B6, B2). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi probiotyków, magnezu i żelaza. Zarazem to żywność niskokaloryczna, więc zaleca się jej spożycie osobom na diecie.
Jak używa się kwaszonej kapusty w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako najważniejszy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją w postaci surówki z marchewką i siekaną cebulą, która pasuje do potraw z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który wyśmienicie komponuje się z borowikami i czerwonym mięsem, stąd używa się jej w nadzieniu do krokietów, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie byłoby tradycyjnych polskich dań – bigosu, kapuśniaka bądź góralskiej kwaśnicy.
Właściwie każdy kucharz posiada swój sposób na kapustę kiszoną, jednakże obecnie coraz rzadziej kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na okres zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich pojemniczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]