Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Sok z kiszonego buraka zamówisz na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od stuleci w polskiej kuchni korzysta się z kwaszonek. W ostatnich latach jednakże często wspomina się także ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości i zawartość

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaskowaty, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to doskonałe źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także przeróżne minerały, jak np. magnez, cynk i żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy wypijać go regularnie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, że może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się także anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.

Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?

Innym popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, zapobiega zaparciom, a zarazem poprawia koncentrację. Choć buraki wyróżniają się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego spożycia kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm albo choroby nerek.

Jeśli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że takie soki powinno się składować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]