Kiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są równie smakowite, co zdrowe.

Czym urozmaicić walory smakowe ogórków kwaszonych

Ogórki kiszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź beczki z drewna, w których ogórki zalewa się solanką. Później stawia się je na minimum 14 dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po paru dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, aczkolwiek walory smakowe kiszonych ogórków można wzbogacić także różnymi przyprawami, przykładowo liśćmi czarnej porzeczki, cząstkami chrzanu czy czarnym pieprzem. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada również spiżarkę albo piwnicę, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych czy w kubełkach z uchem, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?

Od stuleci powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na nasz organizm. Dzieje się tak, bo wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które dobrze wpływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspierając w konsekwencji procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kcal na 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, a także mnóstwo minerałów ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, potas i miedź. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli doceniamy cierpkie smaki, nie warto wylewać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej ją wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, bo w czasie kiszenia mikroelementy przenikają po części do soku. Należy jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]