Dowiedz się, gdzie nabyć obwarzanki krakowskie, wejdź na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html
Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę interesująco, zaś znaleźć je można wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O czym piszemy? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją krakowskich cukierników. Dlaczego szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku chcą spróbować właśnie opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę zdań
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je sto lat później, kiedy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w okresie przed Wielkanocą, jednak później na stołach pojawiały się też w innych porach roku. W XV stuleciu król Jan Olbracht wydał dekret, na mocy którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci później Wspólnota Europejska, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Obwarzanki krakowskie – sposoby wypieku
Obwarzanki posiadają formę okręgu z wyraźną plecioną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są w myśl tego samego przepisu. Ich określenie i niepowtarzalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi solą tudzież serem – i piecze.
Adres firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]