Od stuleci w polskiej kuchni korzysta się z kwaszonek. W ostatnich latach jednakże często wspomina się także ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami. Sok z kiszonej kapusty – właściwości i zawartość W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a…
WięcejKuchnia i gotowanie
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy na ogół w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych dań. Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do bułeczek drożdżowych z mięsnym farszem Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do przygotowania…
WięcejŁatwe sposoby na poprawę zdrowia, które możesz zastosować już dziś
Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie, ale brakuje Ci czasu na wprowadzanie dużych zmian w stylu życia, to sprawdź nasze pomysły, które wymagają jedynie minimalnego zaangażowania. Lepsze samopoczucie gwarantowane! Kontroluj swoją wagę. Jak często się ważyć? Stawanie na wagę raz na kilka miesięcy nie ma nic wspólnego z dobrym humorem. Jeśli z miesiąca na miesiąc Twoje wyniki są coraz gorsze, to łatwo jest się zdemotywować. Wchodzenie na wagę powinno być jak mycie zębów, czyli powinniśmy robić…
WięcejKiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego
Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są równie smakowite, co zdrowe. Czym urozmaicić walory smakowe ogórków kwaszonych Ogórki kiszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź beczki z drewna, w których ogórki zalewa się solanką. Później stawia się je…
WięcejOdzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?
W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale też zasady higieny, organizację pracy i odpowiedni ubiór pracowników. Podstawą pracy w branży gastronomicznej jest odpowiednie przeszkolenie z zakresu zasad BHP, a także posiadanie aktualnej…
WięcejSmaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność. Witaminy z grupy B i liczne minerały i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kiszonej? Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych powstałych na skutek poszukiwania…
WięcejPrzetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność
Od szybkiego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się na początku XX wieku, wyroby jedzone przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającą wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej. Walory ekologicznej żywności By jakiś produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”,…
WięcejŻurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta
Obecnie coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, co generuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które uprzednio podawane były na ogół jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt w ofercie bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo…
WięcejWarsztaty kulinarne – czego uczą się jego uczestnicy?
Uczestnictwo w kursie kulinarnym to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie tajników rozmaitych przepisów i odpowiednich technik produkcyjnych lub po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Warsztaty kulinarne – poznaj arkana sztuki kulinarnej Wprawy w gotowaniu nie zdobywa się od razu – mistrz kulinarny przeznacza wiele lat na zapoznanie się z zawiłymi przepisami oraz pogłębienie swoich kwalifikacji. Jeśli pragniesz naśladować najlepszych, zgłoś się…
WięcejCo można kisić? Popularne i nietypowe propozycje
Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich używać wymiennie, bo dotyczą dokładnie tego samego procesu. Kiszenie lub też kwaszenie to tradycja, która liczy sobie setki lat i…
Więcej